22/9/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, στη Νέα Υόρκη, όπου νωρίτερα το πρωί προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.



Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια εποικοδομητική, ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση που διήρκησε πέραν της μια ώρας. Τρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν της συζήτησης. Από τη μια το θέμα της Ασφάλειας και η ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κύπρος να μπορεί να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της ως παροχέα ασφάλειας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη όπως αποφευχθούν διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και επηρέασαν με τον δικό τους τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα με την Ενέργεια να κυριαρχεί, στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ετοιμότητα να βοηθήσει μέχρι την τελευταία μέρα που θα βρίσκεται στη θέση του, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι χθες έγινε εκτενής συζήτηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο για το Κυπριακό και (ο κ. Μπάιντεν) ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση αν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η θέση της δικής μας πλευράς, θέση που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, είναι ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος που καταγράφεται, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και διαφωνίες, λιγότερο στο περιουσιακό περισσότερο στα κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον του κόσμου ένα σχέδιο που δεν θα έχει ασάφειες, εποικοδομητικές ή άλλες, ένα σχέδιο το οποίο θα είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται σε καμιά απολύτως περίπτωση να οδηγηθεί σε μια λύση που γνωρίζει ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κυπριακού λαού. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι ανησυχίες του κυπριακού λαού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα εγγυήσεων κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, και ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκαν τα θέματα αυτά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «Ασφάλεια και Εγγυήσεις είναι το ίδιο κεφάλαιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παρουσία ξένων στρατευμάτων».

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μάς «έγινε αμέσως μετά ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε για το Κυπριακό, που οφείλω να πω ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν της συζήτησης».

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση, στο κτήριο του ΟΗΕ, με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Παρολίν.


Επίσης, το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη στο Κυπριακό Επιχειρηματικό και Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνει η Ελληνική Τράπεζα, σε συνεργασία με τους CIPA, CIFA, CySEC και το Εμπορικό Κέντρο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

Εκ των ομιλητών στο Φόρουμ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.