17/2/17

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού




Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλίων, κατά τη διάρκεια σημερινών του δηλώσεων στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, σημείωσε πως η αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη «δεν ήταν μια θετική εξέλιξη, ούτε και βοηθά την ουσία των διαπραγματεύσεων», αλλά «δεν θα πρέπει να σταθούμε σε αυτό, πρέπει να δούμε την ουσία και το πώς προχωρούμε». Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε, επίσης, ότι η συνέχιση της διαδικασίας εξαρτάται από την τουρκική πλευρά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο κ. Ακιντζί θα είναι παρών στην επόμενη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη. «Εμείς δεν ακυρώσαμε τίποτα. Ακυρώθηκαν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών και των ομάδων εργασίας, έγινε αυτό που έγινε χθες, αλλά εμείς την Πέμπτη θα είμαστε στις συνομιλίες», τόνισε.


Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Πολλοί κάνουν χιούμορ για την κατάσταση στις συνομιλίες. Τι γίνεται τώρα;

Απάντηση: Δεν νομίζω ότι τώρα είναι ώρα για χιούμορ. Η αντίδραση του κ. Ακιντζί δεν ήταν θετική εξέλιξη, ούτε και βοηθά την ουσία των διαπραγματεύσεων. Όπως εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση, ήταν εμφανές ότι ο κ. Ακιντζί δεν ήρθε για να παραμείνει στη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι θα είναι παρών στην επόμενη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Χθες, επισημάνθηκε η ανάγκη να επικεντρωθούμε στη διαδικασία και στα θέματα που υπάρχουν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συνέχιση της διαδικασίας εξαρτάται από την τουρκική πλευρά. Εμείς δεν ακυρώσαμε τίποτα. Ακυρώθηκαν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών και των ομάδων εργασίας, έγινε αυτό που έγινε χθες, αλλά εμείς την Πέμπτη θα είμαστε στις συνομιλίες. Δεν εξαρτάται από τη δική μας πλευρά. Στις αρχές της εβδομάδας πρέπει να συναντηθούν οι διαπραγματευτές πριν από τις συναντήσεις των ηγετών για να προετοιμάζονται καλύτερα οι συναντήσεις, να προγραμματίζεται η ημερήσια διάταξη κλπ.


Ερώτηση: Τι μπορεί να περίμενε χθες ο κ. Ακιντζί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Έχω την εντύπωση ότι χθες ο κ. Ακιντζί ήρθε για να αποχωρήσει από τη συνάντηση. Δεν θα πω ότι ήρθε «για επίδειξη». Θυμίζω όμως κάποιες δηλώσεις που έκανε πριν τη χθεσινή συνάντηση, ότι το μόνο θέμα της συζήτησης θα είναι αυτό και κάποια άλλα γεγονότα σχετικά με τα διαδικαστικά της συνάντησης. Να σας πω ένα παράδειγμα: πριν από τη συνάντηση η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε να μην υπάρχουν φωτογράφοι, κάμερες, κλπ για τη συνάντηση. Θεωρώ ότι όλα μαζί συνηγορούν ότι χθες η εκεί παρουσία ήταν για σύντομο διάστημα.

Εγώ πήγα στη συνάντηση διότι παρά τις κάποιες διαφωνίες το κλίμα ήταν πολύ καλό. Σε άλλες περιπτώσεις που συζητούσαν θέματα ουσίας το κλίμα δεν ήταν αυτό που ήταν χθες. Είχαν γίνει εισαγωγικές παρεμβάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία απάντησε σε ερωτήσεις, αναφέρθηκε στα γεγονότα. Από πλευράς συζητήσεων δεν είδαμε κάτι που προδίκαζε ότι θα είχαμε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποια στιγμή ζήτησε διάλειμμα να βγει για να καπνίσει καθώς δεν καπνίζει εντός της αίθουσας των συνομιλιών. Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία έμεινε στην αίθουσα και κάποια στιγμή ξαφνικά είπαν ότι αναχωρούν. Ο κ. Eide και τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς που ήμαστε στην αίθουσα δεν θεωρήσαμε ότι θα ήταν αναχώρηση από το τραπέζι των συνομιλιών. Αργότερα έγινε κατανοητό διότι ο κ. Ακιντζί έφυγε με τους συνεργάτες του λέγοντας «εμείς φεύγουμε!» Δεν είχε προηγηθεί όμως επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να αιτιολογεί κάτι τέτοιο.

Εν πάση περιπτώσει, δεν θα πρέπει να σταθούμε σε αυτό, πρέπει να δούμε την ουσία και το πώς προχωρούμε. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί. Έχει σημασία να επικεντρωθούμε στο διάλογο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ό,τι απομένει. Θεωρώ ότι προχωρούσαμε σε μια κατάσταση που η συζήτηση θα έφτανε σε ουσιαστικά θέματα του διαλόγου. Δεν μπορούσε όμως κανένας να προβλέψει την εξέλιξη που θα είχαμε. Η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες δεν μπορούσε σε καμιά απολύτως περίπτωση να οδηγήσει στην εξέλιξη που είδαμε χθες.

Το μήνυμα που έφερε ο κ. Eide χθες ήταν ότι ο κ. Ακιντζί επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου. Θα πρέπει να δούμε πώς προχωρεί η διαδικασία. Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη: θα είναι στη συνάντηση της Πέμπτης. Δεν ακυρώσαμε καμιά συνάντηση διαπραγματευτών ή ομάδων εργασίας. Θα πρέπει επιτέλους να επικεντρωθούμε στην ουσία των διαφωνιών για να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος.


Ερώτηση: Πώς χαρακτηρίζετε τις προσεγγίσεις διάφορων στα ΜΜΕ που μιλούν για «διαζύγιο» και «κατάρρευση των διαπραγματεύσεων»;

Απάντηση: Δεν συμμεριζόμαστε τέτοιες προσεγγίσεις. Αλίμονο αν έχουμε πρόβλημα με την πρώτη δυσκολία. Στους 22 μήνες υπήρξαν στιγμές πολύ πιο ουσιωδών διαφωνιών αλλά δεν οδηγηθήκαμε ούτε σε αδιέξοδο ούτε σε κατάρρευση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα θέματα ουσίας και η δική μας ετοιμότητα είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια.


Ερώτηση: Βλέπουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκει πολλά στηρίγματα. Πώς σχολιάζετε την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο;

Απάντηση: Ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να κερδίσει εντυπώσεις. Θέλει απλά να τονίσει ότι είμαστε σε μια υποσχόμενη διαδικασία που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος του κυπριακού λαού. Η μη-λύση δεν είναι επιλογή και πρέπει να επικεντρωθούμε σε θέματα ουσίας. Είναι λυπηρό να προσπαθούμε να αιτιολογήσουμε αναιτιολόγητες τάσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε τα όσα είπε ο Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο και ήταν εκεί για να συζητήσει αναμένοντας την επιστροφή του κ. Ακιντζί. Στην κοινωνία μας δεν είναι μόνο τα κόμματα αλλά είναι και οι πολίτες που είναι το πιο σημαντικό σε μια δημοκρατία.

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε διάφορα να λέγονται για προεκλογικές εκστρατείες. Ακούσαμε και διάφορα να λέγονται ότι άλλαξαν οι θέσεις, κλπ. Το θεωρώ προσβλητικό να λέγεται ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί συνθήματα για «φουστανέλες» για να κερδίσει ψήφους. Εδώ πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μήπως εννοούμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση του κυπριακού και θέλουν υποψήφιους που έχουν «φουστανέλες» για να κερδίσουν ψήφους; Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση. Σ’ αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συνέχιση του διαλόγου μπορούν να συμβάλουν όλοι. Αναφέρομαι και στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις που κάνουμε αν πραγματικά επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στόχος μας δεν είναι η επίρριψη ευθυνών. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να συνιστά λύση του Κυπριακού. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι στο δημόσιο διάλογο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επίσης στον κ. Eide θέμα καθορισμού ημερομηνίας για το πότε θα γίνει συνάντηση στη Γενεύη για να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει αντίδραση από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης για συνέχιση της συζήτησης στη Γενεύη.