24/4/17

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσφωνεί την ΚΣΣΕ υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσφωνεί την ΚΣΣΕ υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ



Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης, προσφώνησε σήμερα 24 Απριλίου 2017 την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο, υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στον ομιλία του ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε τις δραστηριότητες της Κυπριακής Προεδρίας και τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Υπουργών. Ο κ. Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της τρομοκρατίας, ενημερώνοντας τη Συνέλευση για την υπογραφή από την Κύπρο του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας, ενθαρρύνοντας άλλα κράτη να ακολουθήσουν.

Αναφέρθηκε επίσης στη Σύμβαση για τα αδικήματα που αφορούν στα πολιτιστικά αγαθά, την οποία θα εξετάσει η ΚΣΣΕ αυτή την εβδομάδα για την έκδοση σχετικής γνώμης. Η Κυπριακή Προεδρία ανέδειξε το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ως προτεραιότητα και διοργάνωσε δραστηριότητες για την ενίσχυση των εργασιών σύνταξης νέας Σύμβασης και την προαγωγή αυτής. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα όπως η Σύμβαση ανοίξει προς υπογραφή στη Λευκωσία, κατά την Υπουργική Σύνοδο του Μαΐου. Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της ΚΣΣΕ αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μετά από το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Στο περιθώριο της παρουσίας στην ΚΣΣΕ, ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thobjorn Jagland, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις προετοιμασίες της Υπουργικής Συνάντησης της Λευκωσίας. Είχε επίσης εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΣΕΕ κ. Pedro Agramunt.

O κ. Υπουργός παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής UNESCO με θέμα “Λευκαρίτικο κέντημα: τρόποι και μετατροπίες”, την οποία συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Επισκέφθηκε επίσης την ειδική φωτογραφική έκθεση που επιμελήθηκε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με θέμα “Cyprus and the Council of Europe: 55 Years of Membership, 5 Cypriot Chairmanships”.