26/4/17

Παρεμβάσεις των βουλευτών Ν. Τορναρίτη και Χ. Τζιοβάνη στις εργασίες της Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη της ΑΚΣ

Παρεμβάσεις των βουλευτών Ν. Τορναρίτη και Χ. Τζιοβάνη στις εργασίες της Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη της ΑΚΣ



Άρχισαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μανάμα του Μπαχρέιν, οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Τορναρίτης και Χριστάκης Τζιοβάνης. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η σύνδεση της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) του Κοινοβουλίου του Μπαχρέιν κ. Ahmed Bin Ebrahim Almulla.

Σε σχετική παρέμβασή του χθες, κατά τη συζήτηση ψηφίσματος για τις ενεργειακές προοπτικές και την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας κ. Τορναρίτης τόνισε πως η Κύπρος είναι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr, επισήμανε, ανανέωσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, γεγονός που αντανακλάται και στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στα νότια παράλια του νησιού. Επιπλέον, οι ενεργειακές εξελίξεις θα λειτουργήσουν ως σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, συμπλήρωσε ο Κύπριος βουλευτής. Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης, υπό το φως αυτών των εξελίξεων και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, μπορεί να καταστεί σημαντικός διαπεριφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, που θα συνδέει τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, γι’ αυτό και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας με τους εταίρους της στην Ασία.

Κατά τη συζήτηση ψηφίσματος για τον ρόλο των κοινοβουλίων στην εφαρμογή των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο κ. Τζιοβάνης, σε σχετική παρέμβασή του, αναφέρθηκε επίσης στη ζωτική σημασία της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας. Μέσα από συντονισμένη δράση, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε πολιτικές που προάγουν την κοινωνική σταθερότητα και ευημερία στην Ασία. Για να επιτύχουμε, συνέχισε, είναι σημαντικό να εργαστούμε συντονισμένα με άλλους περιφερειακούς οργανισμούς και φορείς. Οφείλουμε να αντιληφθούμε πως αποτελούμε ένα μόνο κομμάτι ενός ιστού περιφερειακών και διεθνών παραγόντων και φορέων που προσπαθούν να επιτύχουν τον ίδιο στόχο, την εξασφάλιση ενός ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τζιοβάνης.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας, εγκρίθηκαν προσχέδια ψηφισμάτων, που αφορούν στην ενίσχυση των προσπαθειών για οικονομική ανάπτυξη, στον ρόλο των κοινοβουλίων στην εφαρμογή των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, στην εξάλειψη της φτώχειας, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, καθώς και σε περιβαλλοντικά θέματα με έμφαση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Τα εν λόγω προσχέδια θα προωθηθούν για υιοθέτηση στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας της ΑΚΣ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, οι κ.κ. Τορναρίτης και Τζιοβάνης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές με τους Προέδρους της Άνω και Κάτω Βουλής του Μπαχρέιν, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, κ.κ. Ali Bin Saleh Al-Saleh και Ahmed Bin Ebrahim Almulla, αντίστοιχα, καθώς και με αξιωματούχους της ΑΚΣ, με στόχο την ενίσχυση των ανταλλαγών με την Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές και με άλλες εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, με τις οποίες συζητήθηκαν ευρύτερα τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.