22/1/18

Ο Υπουργός ΄Αμυνας συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Πολιτικοστρατιωτικού Γραφείου του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας

Ο Υπουργός ΄Αμυνας συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Πολιτικοστρατιωτικού Γραφείου του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας
O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Διευθυντή του Πολιτικοστρατιωτικού Γραφείου του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας κ. Zohar Palti.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων στον τομέα των ασκήσεων, των εξοπλισμών καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας μέσα από κοινά προγράμματα.

Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις και ό,τι αφορά στο περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας

Ο κ. Φωκαΐδης επεσήμανε τη πολύ μεγάλη αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ των τελευταίων χρόνων, μια αναβάθμιση που αντικατοπτρίζεται μέσα από την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης αλλά και μέσα από ασκήσεις και κοινά προγράμματα εκπαίδευσης που ενισχύουν σημαντικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Palti επισκέπτεται την Κύπρο επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο της σύγκλησης της 1ης Σύσκεψης της Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής που εγκαθιδρύθηκε κατά την Υπουργική Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη των τριών Υπουργείων Άμυνας με στόχο την υλοποίηση των όσων αποφασίζονται σε Υπουργικό επίπεδο και την προώθηση εισηγήσεων για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα, αποφασίστηκε ότι η επόμενη Τριμερής Υπουργική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο περί το τέλος του Α’ Εξαμήνου του 2018.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της Ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Κύπρο υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2018.